Voihan ahdistus, stressi ja kiireinen elämä!!!

Voihan ahdistus, stressi ja kiireinen elämä! Tämä aihe varmasti koskettaa meistä monia. Miten lähteä purkamaan tätä ja kuinka selviytyä arjen haasteista? Tässä blogissa kerron muutamia vinkkejä. Pohjautuen ammattiini hyvinvointi valmentajana, sekä Kliinisenä hypnoterapeuttina. 

Tunnista ja hyväksy tunteesi:

Ota aikaa tunnistaa omat tunteesi ja hyväksy ne sellaisina kuin ne ovat. Tunteet ovat osa inhimillisyyttäsi ja on ok tuntea niitä. Ole tietoinen siitä, mitä tunnet ja miksi tunnet niin. Etsi terveellisiä tunneilmaisu tapoja kuten kirjoittaminen, taiteen luominen tai puhuminen luotettavien ystävien tai ammattilaisen kanssa. 

Tunnetaitojen kehittäminen: Harjoittele taitoja, kuten stressin hallintaa, rentoutumista ja itsemyötätuntoa.

Harjoitus: Kognitiivisen kolmio harjoituksen avulla voit tiedostaa miten ajattelusi vaikuttaa tunteisiin ja toimintaasi, sekä toisin päin. Muuttamalla kolmiossa olevia osia voit johtaa, tunne-elämääsi, sekä toimintaasi rakentavampaan suuntaan.

kartoita nykyinen kolmiosi, mikä ajatus johtaa millaiseen tunteeseen ja toimintaan. Tai millainen toiminta johtaa millaiseen tunnetilaan ja ajatteluun. Onko kolmion kehä myönteinen? 

Uskomukset/tulkinnat        -->       Ajatus <----> tunne<--->toiminta--- (ajattele kolmio)

Mieti kolmio uudelleen, millainen ajatus tai toiminta toisi sinulle myönteisemmän lopputuleman?

Oppiminen virheistä:

Käsittele tunteita, jotka nousevat esiin virheistä tai epäonnistumisista oppimisen mahdollisuutena ja mahdollisuutena kasvaa.

Harjoittele tunteiden sietämistä, vaikka tunteet saattavat olla epämielyttäviä, yritä sietää niitä sen sijaan, että yrittäisit pakottaa ne pois.

Stressi voi olla joko negatiivista tai ns. ”positiivista stressiä”. 

Negatiivinen uuvuttava stressi, ihminen kokee pahana ja uhkaavana, kehon ja mielen reaktiona haastaviin tai uhkaaviin tilanteisiin. Se voi ilmetä fyysisinä, psyykkisinä ja emotionaalisina oireina.  Stressin käsittelyssä on tärkeää tunnistaa omat stressitekijät ja löytää terveellisiä tapoja hallita stressiä. Stressinhallintaa voisi kuulua mm. rentoutusharjoitukset, liikunta, sosiaalista tukea, ajanhallinnan parantamista ja priorisointia, sekä stressitekijöiden vähentämistä. 

Positiivinen stressi motivoi yksilöitä saavuttamaan tavoitteensa, sekä se voi parantaa suorituskykyä, lisätä keskittymistä, joten se on välttämätön ihmisen henkiselle kasvulle ja kehitykselle.

Hengitysharjoitus:

 1. Istu mukavassa asennossa ja sulje silmäsi 
 2. Aseta kätesi kevyesti polvillesi tai jalkojesi päälle. 
 3. Hengitä syvään nenän kautta ja tunne, miten rintakehäsi ja vatsasi laajenevat. 
 4. Hengitä nenän kautta ja täytä keuhkosi, pidätä hetken hengitystä ja puhalla hitaasti ulos. Tärkeää on ulos puhallus suun kautta, jolloin tunnet pallean laskeutuvan ja kehon rentoutuvan. 
 5. Toista tämä muutaman kerran keskittyen vain hengitykseesi ja tunteisiisi. 

Progressiivinen lihasharjoitus rentoutumiseen: tarkoitus on lisätä kehon tietoisuutta lihasten jännitystiloista ja auttaa rentoutumaan paremmin.

Aloita istumalla tai makaamalla mukavassa asennossa.

 1. Sulje silmäsi ja ota syvä hengitys.
 2. Keskity ensimmäiseen lihasryhmään, yleensä sormiin tai varpaisiin. Pidä jännitys näissä lihaksissa noin 5-10 sekuntia.
 3. Rentouta sitten nämä lihakset täysin ja tunne, kuinka jännitys haihtuu pois kehosta. Pidä rentoutunut tila 15-20 sekuntia.
 4. Siirry seuraavaan lihasryhmään, esimerkiksi kämmeniin tai jalkapohjiin, ja toista sama jännitys-rentoutus -sykli.
 5. Jatka etenemistä suurempiin lihasryhmiin, kuten käsiin, vatsalihaksiin, selkään, niskaan ja kasvoihin, toistaen jokaiselle lihasryhmälle jännitys-rentoutus -harjoituksen.
 6. Lopuksi rentouta koko keho kokonaisvaltaisesti, hengitä syvään ja nauti rentoutuneesta olotilasta.
  Voit soveltaa tätä harjoitusta omaan tahtiisi ja keskittyä niihin lihasryhmiin, jotka tuntuvat erityisen jännittyneiltä tai stressaantuneilta.

Ajanhallinta:

Priorisoi tehtäviäsi ja järjestä päiväsi tehokkaasti näin vältyt liialliselta stressiltä. Ajanhallinnan sovelluksia löytyy netistä, jotka ovat kokeilemisen arvoisia. Muista olla armollinen itsellesi, älä liian ankara sekä varmista että pidät tarpeeksi taukoja, koska riittävä palautuminen auttaa pitämään tehokkuutta.

Priorisoi itsehoito:

Uni, terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta nämä ovat avainasemassa stressin ja ahdistuksen hallinnassa. 
 
Toivottavasti sait jotain vinkkiä tai kokeilemisen arvoisia harjoitteita ahdistukseen, stressiin ja kiireiseen elämän hallintaan. <3

0
Feed

Jätä kommentti